Valjevo se odbranilo od poplava

24. Jun 2020.

Tri meseca po završetku radova, reke Kolubara i Obnica su „testirale“ infrastrukturu za zaštitu od poplava koja je rekonstruisana i izgrađena u sklopu RFPI projekta. Obilne kiše koje su na području Zapadne Srbije pale  u periodu od 22. do 23. juna dovele su do naglog punjenja rečnih korita i izlivanja vode, ugrožavajući imovinu i stanovništvo na ovom području. Međutim, građani Valjeva su ostali zaštićeni zahvaljujući radovima koji su izvedeni u prethodnim godinama.

Poplavni talas na Kolubari je došao sa reke Obnice, s obzirom da je druga pritoka, reka Jablanica pod kontrolom brane Rovni. Nivo reke Kolubare u Valjevu je za samo 4 sata sa 50 cm porastao do nivoa redovne odbrane od poplava 150 cm. Visok nivo reke se zadržao još jedan ceo dan, lagano se približavajući nivou vanredne odbrane od poplava, koji na kraju ipak nije dostignut.



Novo korito reke Obnice prihvatilo je ove velike vode. Novi obalni betonski zidovi zaštitili su domaćinstva u naselju Veselinovići, koji su od slične vode stradali u poplavama 2014. godine.

Kako je velika voda naglo nadošla, tako se već sledećeg dana reka povukla, vratila u minor korito, ostavljajući nasipe i zidove bez oštećenja.