Uređenje kanala Kupinac u centru Obrenovca je završeno

9. Septembar 2020.

Kanal Kupinac u Obrenovcu sakuplja površinske vode i delom prikuplja podzemne drenažne vode iz centralnog područja Obrenovca, koji ujedno predstavlja i najniži urbani deo u slivu kanala Kupinac. Kanal je dugo vremena bio zapušten pre svega zbog plitkog dna kao i visinskog položaja izvedenih propusta na trasi, koji su zadržavali vodu u koritu i tako onemogućavali normalno oticanje. Tako da osim što kanal nije mogao da zaštiti okolna domaćinstva u centru grada od visokog nivoa podzemnih voda, predstavljao je ruglo i izvor zaraze.

Radovi na rekonstrukciji kanala su započeti u septembru 2019. godine u sklopu ugovora koji još obuhvatio rekonstrukciju 6 pumpnih stanica u Obrenovcu i Surčinu i nabavku mobilnih pumpi za zaštitu od poplava. Rekonstrukcija kanala Kupinac je završena u julu ove godine. Na 1950 m dugoj deonici između propusta u Rvačanskoj i Fruškogorskoj ulici, obale i dno kanala su obloženi lomljenim kamenom utisnutim u beton.

Niveleta, dno kanala i novi propusti su spušteni da bi se obezbedila protočnost kanala. U svrhu regulisanja nivoa podzemne vode, i dotok sveže vode u kanal, izvedeno je pet novih bunara, dok je 12 postojećih bunara razrađeno i svi su povezani na kanal.  Kanal se završava kod pumpne stanice Zabreške livade, čija rekonstrukcija se privodi kraju,  i čije pumpe će regulisati nivo vode u kanalu.

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji kanala iznosi 850,000 evra.